Головна сторнка » Слово “Русь” в літописах

Слово “Русь” в літописах

Від KDNews
423 перегляди 5 хв. читати
A+A-
Скинути
Слово “Русь” в літописах

Під 1149 роком Новгородський літопис записав: “Иде архиєпископ Новгородський Нифонт в Русь” (в Київ).

Уроці 1165 Новгородський літопис зазначає ще точніше: “Ходи игумен Юрьєвський… в Русь, в Києвград”.

Року 1180 Суздальський літопис нотував: “Йде князь Святослав… с половцы поганымы, с черниговцы из Руси на Суздаль ратью”.

Року 1155 пише Іпатіївський літопис: “Юрій Володимирович… йде из Суздалья в Русь и приде Києву”.

Константан Порфірородний згадує договір між імператором Василем і Руссю (Оскольдом) — 873–874 pp. На ці ж роки припадає затвердження першого Рафальштеттенського митного статуту, датованого часами короля Карльома (880 р.) або Людовіка Німецького (876 p.), яким регламентується мито з товарів, що прибули до Баварії з Русі.

похід Юрія Долгорукого на Київ говориться: «поиде Гюргі… c Ростовці и c Суждальци и c Рязанци… в Русь» (Лавр. 1152).

У зовсім майже подібних словах повідомляється про такий самий похід на Київ суздальського князя Святослава (Новг., IV, 1167 р.): «Святославъ прииде съ Суздалци… и съ Смолняны и c Полочаны к Руси».

Князь Михайло Георгійович, який раніше мав волость у Київщині, говорить володимирцям: «прави есте, ци меня дЂля хочете погинути? ПоЂха в Русь» (Іп. 1175, Лавр. 1176).

Святослав, великий князь київський, хоче позбутися Рюрика, який володів Білгородом, і тому: «даяшеть Галичь Рюрикови, a собЂ хотяшеть всей Руской земли около Кыева» (Іп. 1189).

У 1193 р. київський князь Рюрик збирається їхати в Литву і тоді другий київський князь Святослав каже йому: «брате… ажь ты идешь изо отчины своея на свое орудье, a язъ иду за ДнЂпръ [у Чернігівщину] своихъ дЂля орудЂй, а в Руской землЂ кто ны ся останеть» (1193).

У 1197 р. князь смоленський Давид Ростиславич посилає «сына своего Костянтина… в Русь [у Київ] брату своєму Рюрикови на руцЂ» (Іп. 1197).

Читайте також

Цей веб-сайт використовує файли cookie. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Згоден Детальніше...

Compare Listings

заглавие Цена Положение дел Тип Площадь Цель Спальни Ванные комнаты